KLEURPLAAT: geef Egel en zijn dierenvriendjes kleur!

Teken, plak en kleur erop los! Egel wil de hele wereld zien, hij wil sterk en stoer zijn en zelf nieuwe dingen ontdekken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vrienden.

Geef jij hen de mooiste kleuren van de wereld? Je bepaalt helemaal zelf hoe ze eruit komen te zien. En heb je geen zin in potloden of stiften? Ga dan eens aan de slag met verf! Of pak een stapel gekleurde papieren en knip en plak er samen met jouw vriendjes en vriendinnetjes op los! Download hier de kleurplaat, gemaakt door Myriam Berenschot, en ga snel samen aan de slag. Veel plezier!

INTERVIEW: dyslectische Rosalie geeft eerste kinderboek uit

“Lezen gaat prima, maar hardop maak ik er een puinhoop van”

Kinderboekenschrijfster Rosalie Hazeleger werd op de middelbare school positief getest op dyslexie. Toch ligt haar eerste kinderboek – Egel op Ontdekking – over een paar weken in de winkels. Haar taalprobleem heeft ze nooit als een belemmering gezien. “Nederlands kun je leren, dacht ik. Ik ben altijd al een streber geweest.”

Zevenentwintig jaar is ze, een open blik onder haar speelse pony, met heldere stem vertelt ze rustig haar verhaal. Over de voorleesuurtjes uit haar jeugd, waarmee haar liefde voor boeken begon. Over de vele keren dat ze in de bibliotheek te vinden was, op zoek naar verhalen die ze nog niet kende. En over die keer dat ze ontdekte een langzame lezer te zijn. “Op de basisschool moest ik in een minuut zoveel mogelijk woordjes lezen voor de juf. Toen merkte ik pas dat het helemaal niet zo snel ging. Ik bleef altijd achter op de rest.” Snelle lezer of niet, ze bleef het heerlijk vinden om in de boeken te duiken. “Zolang je voor jezelf leest, maakt het niet uit hoe snel het gaat.” Pas op de middelbare school bleek uit verschillende tests dat Rosalie dyslectisch was. Die wetenschap veranderde weinig voor haar. “Ik vond Nederlands een enorm leuk vak, zag het als een uitdaging. En ik lees langzaam, maar met schrijven heb ik nooit zoveel moeite gehad.”

“INTERVIEW: dyslectische Rosalie geeft eerste kinderboek uit” verder lezen

BLOG: vijf tips voor een goede schrijfflow

De hele ochtend wil je besteden aan het schrijven van verhalen, maar elke keer word je weer afgeleid. Eerst gaat je telefoon af, dan staat de postbezorger voor je deur en even later trek je de kastjes in de keuken open, op zoek naar een groot stuk chocolade. Best leuk en lekker allemaal, maar niet bevorderlijk voor je werk natuurlijk.

Ook ik had hier regelmatig last van. Vroeg in de ochtend kroop ik vol goede moed met een warme kop thee achter mijn laptop om, zo dacht ik zelf, aan één stuk door te schrijven. Wanneer ik een paar uur later mijn laptop weer dichtklapte, betrapte ik mijzelf erop dat ik in die uren soms maar weinig had gedaan. Super frustrerend!

Toen ik onlangs het boek ‘Ikigai’ las, kwam ik een aantal tips tegen over het ‘in de flow raken’. Sindsdien heb ik de tips uit het boek aangevuld met mijn eigen inzichten, die ik graag met jullie deel.

“BLOG: vijf tips voor een goede schrijfflow” verder lezen